Home
Aktuálne dianie
O nás
Činnosť
Archív
EDS
Kontakt
Stará Bystrica
História

Predchodcom dnešných CVČ boli domy pionierov a mládeže (DPM). Starobystrické CVČ bolo zriadené v roku 1978. Raritou bolo, že to bol vôbec prvý dom pionierov zriadený v obci a doteraz nám toto prvenstvo v rámci štátnych školských zariadení tohto typu patrí.

Najväčšiu zásluhu na vybudovaní tohto zariadenia mal pán učiteľ Štefan Števík, ktorý bol aj prvým riaditeľom. Dom slúžil deťom a mládeži, poskytoval širokú škálu voľnočasových aktivít. V roku 1982 bola otvorená chatková základňa, ktorá umožňovala rekreačné pobyty nielen pre deti zo Slovenska, ale aj zo zahraničia. Vystriedali sa tu tábory z Poľska, Rumunska, Maďarska a najdlhšiu tradíciu mali pobyty detí krajanov z chorvátskeho Jelisavca. V období, keď v Chorvátsku zúrila vojna, Dom detí a mládeže poskytol „druhý domov“ deťom aj matkám z tejto obce, pobudli tu pol roka, strávili tu Vianoce a nadviazali veľa kontaktov s našincami.

V roku 1982 bola pri DPM otvorená Stanica mladých prírodovedcov (SMP), ktorá úzko spolupracovala s bojnickou ZOO a s miestnym JRD. Najväčším lákadlom pre návštevníkov boli opice z rodu makakov a poníky. Okrem toho mladí prírodovedci úspešne chovali králiky, holuby, papagáje, bažanty a pod. Po nežnej revolúcii v súvislosti s existenčnými problémami JRD nastal dočasný úpadok aj SMP, ale to je dnes už minulosť a stanica opäť slúži deťom a návštevníkom.

Činnosť DPM, neskôr premenovaného na Centrum voľného času, pokračuje do dnešných dní. Ako všetky zariadenia tohto typu, museli sme aj my riešiť problémy, ktoré so sebou priniesol prechod kompetencií na samosprávy a s tým súvisiace finančné problémy. Vďaka spolupráci a pochopeniu zo strany starostu PhDr. Jána Podmanického a miestnej samosprávy sa nám podarilo najhoršie obdobie prekonať a postaviť sa znovu na nohy.

 
< Predchádzajúca

Dúfame, že sa Vám naša internetová stránka páči a každý si tu nájde niečo, čo ho zaujme. A ak nemáš rád nudu, pridaj sa k nám - vyber si z našej ponuky a zabávaj sa s nami!